'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's'
'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's'
De campagne 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s' is een zoektocht naar de 100 meest bijzondere foto’s van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden, in het kader van 75 jaar Vrijheid. Op 15 januari 2020 wordt de eerste selectie van 50 foto’s gepresenteerd in Museum Sophiahof. Alle bezoekers kunnen een stem uitbrengen op de foto’s die zij het meest aansprekend vinden. De 25 gekozen foto’s dingen vervolgens mee naar een plek in de uiteindelijke selectie van 100 foto’s.
De bijeenkomst is vrij toegankelijk en start om 14.00 uur tot ongeveer 17.00 uur.
Wilt u zeker zijn van een plek dan kunt u zich aanmelden via info@indischherinneringscentrum.nl, onder vermelding van ‘100 foto’s’. Een definitieve bevestiging op uw aanmelding volgt rond 8 januari, in verband met het aantal beschikbare plaatsen.
Campagneprogramma
Uiteindelijk zal de zoektocht resulteren in een nationaal overzicht van de Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. Tijdens de publieksbijeenkomst op 15 januari 2020, twee maanden na de aftrap van het project, zal iedere provincie, inclusief Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen, haar keuze van 50 oorlogsfoto's presenteren. Vervolgens zal een divers samengesteld burgerforum een weloverwogen keuze van 100 foto’s op nationaal niveau maken: de Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. Op 31 maart 2020, tijdens een nationale manifestatie in aanwezigheid van regionale en nationale media, zal de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s (zowel fysiek als online) bekend gemaakt worden.
De zoektocht naar de 100 meest bijzondere foto’s van de Tweede Wereldoorlog startte in de provincies en werd officieel ingeleid door de commissarissen van de Koning met het tonen van een eerste unieke fotovondst uit eigen provincie. Behalve historische opnames van Nederland in oorlogstijd worden ook beelden geselecteerd van Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor Nederlands-Indië zullen het Indisch Herinneringscentrum en Stichting Pelita de input coördineren.
U kunt nog steeds meedoen. Wilt u meer informatie of een bijdrage leveren met een foto? kijk dan op de website in100fotos.nl
Vreugde om de Japanse capitulatie op 15 augustus in het kamp Banjoebiroe. De verwachting was dat de oude vooroorlogse tijden zich zouden herstellen. De vreugde om de ‘bevrijding’ is van korte duur.Versterkt door de Japanse bezetting gaan de Indonesiërs voor de zelfstandige staat Indonesië. Direct al breekt de Bersiap aan – letterlijk: weest paraat’ –‘, een gewelddadige periode waarin nationalistische Indonesische strijders de terugkeer van de Nederlandse gezagsverhoudingen tegen gaan en met geweld de uitgeroepen onafhankelijke staat Indonesië verdedigen (Foto: NIOD)