De koloniale geschiedenis van Indonesië is een cruciaal onderdeel van de bredere Nederlandse geschiedenis. Terwijl de nadruk vaak ligt op de welvaart die de VOC Nederland bracht, blijft de complexe geschiedenis van slavernij in Indonesië, zowel lokaal als het importeren van slaven, vaak onderbelicht. Het erkennen van deze geschiedenis biedt een completer beeld van het koloniale verleden en maakt de blijvende impact van kolonialisme en slavernij zichtbaar, zowel in Indonesië als in Nederland. Een belangrijk voorbeeld hiervan zijn de afstammelingen van relaties tussen Europese mannen en inheemse vrouwen, waaronder de zogenaamde ‘Njai’.
Wat is een Njaj?
De term Njai wordt vaak gebruikt om in de Indische/Indonesische context te verwijzen naar een Indonesische (inheemse) vrouw die een relatie heeft met een Europese man, vaak koloniale ambtenaren of ondernemers. Deze relaties boden soms een betere levensstandaard en resulteerden vaak in kinderen van gemengd bloed, die zich in een tussenpositie bevonden in de koloniale samenleving. Hun rechten en kansen varieerden: sommigen kregen toegang tot onderwijs en betere omstandigheden, terwijl anderen te maken hadden met discriminatie en uitsluiting. Deze kinderen worstelden vaak met identiteitskwesties door hun bi-culturele achtergrond in een samenleving waar Europeanen bovenaan stonden.
Programma & tickets
Het programma wordt gepresenteerd door Valerie Kopijn.
13:30 uur - Inloop met koffie / thee / water
14:00 uur - Welkom door Emma van Proosdij
14:05 uur - Interview Valerie & Suze Zijlstra over De Voormoeders met Q&A
14:45 uur - Spoken word van PhOEbeTRY
15:00 uur - Pauze
15:15 uur - Panelgesprek Hanh Pham, Shelly Lapré & Emmy van Gennip met Q&A
16:00 uur - Performance Garuda & August
16:30 uur - Napraten in Museumcafé
17:30 uur - Museum sluit
Zien wij jou 22 februari in Museum Sophiahof? Een ticket kost € 12,50 inclusief een drankje.
Luisteren naar de Stilte
'Luisteren naar de Stilte' is een programmaserie van talkshows van het Indisch Herinneringscentrum, Stichting Pelita, Museum Maluku en Museum Sophiahof waarin de slavernij in Azië centraal staat.