Nog één week 'Vechten voor Vrijheid'
Nog één week 'Vechten voor Vrijheid'
U heeft nog precies één week om de expositie over het Indisch en Moluks verzet 'Vechten voor Vrijheid' te bezoeken. Vanaf 17 augustus beginnen we met de opbouw van twee nieuwe tentoonstellingen. Ons museum is dan een tijdje gesloten, tot en met 4 september. Op zaterdag 5 september bent u weer welkom. We zijn dan zelfs, vanwege het Haagse UIT Festival, in de avond open. Noteer deze bijzondere dag alvast in uw agenda!
Expositie: Vechten voor Vrijheid. De vele gezichten van verzet
15 augustus 1945: De Tweede Wereldoorlog is ook in Azië ten einde. Japan geeft zich over en trekt zich terug als bezetter van de kolonie Nederlands-Indië.
17 augustus 1945: Indonesische nationalisten roepen de Republik Indonesia uit en daarmee hun onafhankelijkheid van Nederland.
Twee bijzondere dagen waarop mensen vrijheid winnen. Nederlands-Indië behoorde tot het Koninkrijk der Nederlanden. Het was een kolonie: geen vrij land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1942-1945) beheerst het Japanse leger Nederlands-Indië.
Diverse bevolkingsgroepen komen in verzet: tegen de Japanse bezetter, tegen de Nederlandse kolonisator of tegen allebei. Ook kiezen mensen voor samenwerking met het Japanse militaire bestuur of hun politieke tegenstanders, met als doel een onafhankelijk Indonesië.
Bezetting, verzet en vrijheid betekenen voor iedereen iets anders. Wat je over hebt voor jouw vrijheid, bepalen je omstandigheden en idealen. De keuze om in actie te komen, is persoonlijk. En: niet iedereen kiest bewust voor verzet. Soms dwingt de situatie daartoe. Hoe? Dat ziet, leest en hoort u in deze expositie.
We vertellen de verhalen van verzetsstrijders en van de gewone man of vrouw die grote of kleine daden van verzet pleegde. Ook staan verhalen van nazaten centraal: wat betekenen de verhalen voor hen? Zo zullen we verschillende kanten van verzet te belichten. De expositie is samengesteld door het Indisch Herinneringscentrum en Moluks Historisch Museum, met bijdragen van onder andere Pelita met een speciale website over het Indische verzet.