Talkshow Indonesiëonderzoek
Talkshow Indonesiëonderzoek
U kunt op zaterdag 26 februari a.s. in gesprek met twee onderzoekers van het grote Indonesiëonderzoek '‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950’ dat onlangs uitkwam. Onno Sinke deed onderzoek naar de bersiapperiode. Fridus Steijlen was mede verantwoordelijk voor het programma Getuigen & Tijdgenoten. De Talkshow Indonesiëonderzoek start om 14.30 uur en is gratis toegankelijk.
Het onderzoek werd uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD). Al voor het verschijnen van het onderzoek was er veel discussie over de aard van het onderzoek en in hoeverre er ook aandacht was voor bijvoorbeeld de schuldvraag, het Indonesisch perspectief en de kolonisatie zelf.
Onno Sinke was samen met Esther Captain verantwoordelijk voor het deelonderzoek naar de periode die in Nederland bekend staat als de bersiap. Hij vertelt o.a. over hoe dit geweld niet los kan worden gezien van de gewelddadigheden tussen diverse andere bevolkingsgroepen en actoren in Indonesië op hetzelfde moment.
Fridus Steijlen voerde samen met Eveline Buchheim en Stephanie Welvaart het project Getuigen & Tijdgenoten uit, waarin mensen die de periode tussen 1945 en 1950 in Indonesië meemaakten hun persoonlijke verhalen delen. Fridus Steijlen zal in zijn presentatie dieper ingaan op o.a. de vraag hoe persoonlijke getuigenissen zich verhouden tot historische feiten en wat de waarde ervan is.
Deze twee onderzoekers uit het onderzoeksteam zullen op 26 februari een korte presentatie houden. Daarna wordt u in de gelegenheid gesteld om uw vragen over het onderzoek te stellen.
Programma
14.30 uur Inloop
15.00 uur Presentaties Onno Sinke en Fridus Steijlen
15.30 uur Gelegenheid tot het stellen van vragen in twee groepen
16.00 uur Napraten in het Museumcafé
17.00 uur Sluiting Museum Sophiahof
Tickets
Deelname aan het programma is gratis. Vanwege de beperkte capaciteit van de zaal wordt alleen toegang verleend na aanmelding. Dat kunt u doen door een mail te sturen naar info@museumsophiahof.nl, onder vermelding van Talkshow 26 februari en uw voorletter en achternaam.
Contactpunt
We kunnen ons voorstellen dat de publicatie van de resultaten van het dekolonisatieonderzoek bij u emoties oproept. Wilt u daarover praten, dan kunt u contact opnemen met Stichting Pelita via 088-3305111 of stuurt u een e-mail naar contactpunt@pelita.nl.
Veteranen en hun naasten kunnen terecht bij het Veteranenloket van het Nederlands Veteraneninstituut via 088-3340000.