Museum Sophiahof viert vijfjarig bestaan met feestelijk programma

Museum Sophiahof – van Indië tot nu, bestaat vijf jaar en dat wordt de komende maanden uitgebreid gevierd. Om te beginnen met een reeks Indische Zomeravonden, in september gevolgd door de eerste editie van het Museum Sophiahof Festival. Het Haagse museum wil hiermee de rijkdom laten proeven van de Indische, Molukse, Papoea en Chinees-Indonesische cultuur. In het museum aan de Sophialaan zijn diverse organisaties gehuisvest die zich richten op het Indisch erfgoed, zoals Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945, Museum Maluku en het Indisch Herinneringscentrum. Deze organisaties vertegenwoordigen de gemeenschappen vanuit hun eigen doelstellingen. Het Museum Sophiahof Festival laat de culturele rijkdom en diversiteit van Indische gemeenschappen zien, met eten, drinken en muziek en daarnaast met een inhoudelijk programma met tentoonstellingen, beeldende kunst, documentaires, lezingen en workshops.

Op 27 juni 2019 opende Koning Willem-Alexander Museum Sophiahof, waar het Indische verleden centraal staat. Het museum voorziet sindsdien in een behoefte, want ons land telt ruim twee miljoen Nederlanders met uiteenlopende wortels in het toenmalige Nederlands-Indië, dat we nu kennen als Indonesië. Maar ook voor ieder ander is het Sophiahof interessant, want sporen van het gedeelde koloniale verleden zijn tot op de dag van vandaag in alle geledingen van de samenleving te vinden. Denk aan literatuur, muziek, beeldende kunst, theater en andere kunstvormen, cultuur, wetenschap, sport en politiek.

In Museum Sophiahof ervaren bezoekers hoe rijk en springlevend, maar ook hoe dramatisch deze culturele en historische erfenis is. En hoe dit verleden linkt aan de actualiteit. Want wat betekent het als je moet vluchten en in een ander land een nieuw leven moet opbouwen? En hoe verover je een plek in de Nederlandse samenleving? “Het Sophiahof is niet alleen een museum waar de kennis over het verleden en de doorwerking daarvan in het heden en de toekomst worden gedeeld. Het is vooral ook een ontmoetingsplek. Op deze plek vieren we culturen en houden we de geschiedenis levend. Het feestelijke programma om ons vijfjarig bestaan te vieren sluit daar perfect bij aan”, aldus Emma van Proosdij, directeur van Stichting beheer Sophiahof.

Indische Zomeravonden

Deze zomer bundelt Museum Sophiahof de krachten met Indonesisch restaurant Toko Frederik dat dit jaar zijn 40-jarig bestaan viert. Met de serie Indische Zomeravonden worden beide mijlpalen gevierd. Op het programma staan workshops Line Dance, Zang en Koken, gevolgd door een gezellig avondprogramma vol eten, drinken en livemuziek. Tickets (vanaf 5 euro) zijn hier verkrijgbaar.

Data: 7 juli, 14 juli
Tijden: 16.00 – 22.30 uur

Museum Sophiahof Festival

Aan het begin van het nieuwe culturele seizoen viert het museum een week lang feest tijdens de eerste editie van het Museum Sophiahof Festival. Tijdens het festival zijn er diverse filmvertoningen, lezingen, workshops en talkshows, waarin het publiek een dieper inzicht krijgt in de complexiteit van de Indonesische geschiedenis. Daarnaast is er alle ruimte voor het vieren van de culturen met eten, drinken en muziek. Het volledige programma wordt in juli gepubliceerd op de website.

Data: 14-21 september