Afbeelding
Bamboe buigt, maar breekt niet, Indisch Herinneringscentrum, Museum Sophiahof, Den Haag

Bamboe buigt, maar breekt niet

t/m
Soort tentoonstelling
Huidig

Vanaf 1 augustus 2023 presenteert het Indisch Herinneringscentrum de nieuwe tentoonstelling 'Bamboe buigt, maar breekt niet' in Museum Sophiahof. Via betekenisvolle schilderijen en levendige projecties toont filmmaker Jacco Groen de ervaringen van zijn moeder Anne Groen-Koen. Zij werd samen met haar moeder gevangengezet in een Japanse vrouwenkamp in voormalig Nederlands-Indië.

Anne Groen-Koen

“Wij hadden het kamp wel verlaten, maar het kamp had ons niet verlaten”, dat schrijft Anne Groen-Koen over haar leven. Als 11-jarig meisje, wordt Anne samen met haar moeder gevangengezet in het Japanse vrouwenkamp Lampersari-Sompok in voormalig Nederlands-Indië. Ze maakt vreselijke gebeurtenissen mee en overleeft maar net. In 1946 keren Anne en haar moeder terug naar Nederland, maar het gewone leven oppakken gaat moeizaam.

Bamboe buigt, maar breekt niet

Haar kampervaringen hebben altijd invloed op haar gehad, evenals op het leven van haar gezin. Ondanks dat weet ze een gelukkig leven op te bouwen met haar man Bob en kinderen Hanno, Jacco en Anemieke. Anne is een professioneel kunstenaar, afgestudeerd aan de Rietveldacademie. Ze verwerkt haar ervaringen en gevoelens in kleurrijke en betekenisvolle schilderijen. Haar zoon Jacco Groen (1964), een filmmaker, is geraakt door zijn moeders specifieke ervaringen en bewondert haar veerkracht. In deze expositie combineert Jacco het optimisme van zijn moeder met haar zwaardere gevoelens, getoond in levendige projecties. Hij neemt de bezoekers mee in het creatieve proces en de verhalen achter de schilderijen, die ook fysiek tentoongesteld worden. Ondanks alles was Anne een positief persoon die van het leven hield.

Externe video URL

De tentoonstelling 'Bamboe buigt, maar breekt niet' is t/m 8 oktober 2023 te zien in Museum Sophiahof. Plan hier je bezoek. 

Bamboe buigt, maar breekt niet

Gerelateerde Tentoonstellingen
Afbeelding
De Laatste Ooggetuigen, fototentoonstelling, Frank Ruiter, Museum Sophiahof, Den Haag
t/m
Soort tentoonstelling
Huidig

Indringende portretten van Frank Ruiter

Afbeelding
ONS LAND - Dekolonisatie, generaties, verhalen, Museum Maluku, Indisch Herinneringscentrum, Museum Maluku, Den Haag
t/m
Soort tentoonstelling
Permanent

Semipermanente tentoonstelling | Ooggetuigen en hun nazaten vertellen hun verhaal

Afbeelding
Preserved in Stitch, tentoonstelling, Indisch Herinneringscentrum, Museum Sophiahof, Den Haag
t/m
Soort tentoonstelling
Huidig

Tentoonstelling | Indisch Herinneringscentrum