Nederlands-Indië in het onderwijs
Nederlands-Indië in het onderwijs
Bij ons zijn de verhalen te vinden over het Indische en Molukse verleden en heden en kijken we naar de toekomst. Daarmee is Museum Sophiahof de plek bij uitstek om onderwijsprogramma's bij te wonen over het koloniale verleden.
De stad Den Haag geeft met haar Indische verleden nog eens extra betekenis aan educatieve programma’s voor scholen, volwassenen en jongeren. Het Indisch Herinneringscentrum ontwikkelde bijvoorbeeld 'Plekken met een verhaal: WO2, migratie & burgerschap' voor leerlingen van het Mbo. Studenten maken kennis met persoonlijke verhalen; krijgen inzicht in meerdere perspectieven en dilemma's tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië; discussiëren over de rol van media en beeldvorming over de ruim 350.000 mensen die na de oorlog uit de voormalige kolonie naar Nederland kwamen en gaan aan de slag met hun eigen identiteit.
Een ander onderwijsprogramma is Koloniale Sporen in mijn Buurt, bestemd voor de onderbouw van vmbo, havo en vwo. Het is een programma dat ouderen, jongeren en de buurt dichter bij elkaar brengt rondom het (door)vertellen van persoonlijke verhalen. In elke buurt woont wel iemand die opgroeide in een van de voormalige Nederlandse koloniën. Wie wonen er in jouw buurt? Ken je iemand uit jouw familie? Wat vind je terug van de vroegere kolonie in taal en denkbeelden? En, welke kleding, voedsel en gebouwen in jouw buurt zouden er niet zijn zonder die koloniën?
Meer informatie over onderwijsprogramma's van het Indisch Herinneringscentrum vindt u hier.
Heeft u een specifieke wens met betrekking tot een onderwijsprogramma dan kunt u ook contact opnemen met Museum Sophiahof.