Afbeelding
indebanvancengk

College: In de ban van Cengkeh

-

Vrijdag 21 april 2023 presenteren Museum Sophiahof en Museum Maluku het interactieve avondprogramma 'In de ban van Cengkeh'. Met auteur en docent Erno Pickee gaan we op een historische reis door het hartverscheurende verhaal achter Molo Uku.

Erno vertelt... 

Erno neemt je allereerst mee naar de periode vóór de VOC. Waar is het allemaal begonnen? “Vijfduizend jaar geleden gebruikten de farao’s in Egypte al kruidnagels voor rituelen”. Specerijen waren de drijfveer voor grote ontdekkingsreizen, de grondslag van oorlogen tussen koninkrijken en de oorsprong van de welvaart van vele steden. De zoektocht naar specerijen was dus een van de wortels van de Europese expansie en zo kwam uiteindelijk ook Nederland bij de bron terecht: Maluku.  

Na een korte pauze wordt deze historische reis vervolgt: wat gebeurde er na de aankomst van de Nederlanders op de Molukken? Thema’s als de waarde van cengkeh voor Europeanen en de macht van een cengkeh-monopolie voor Nederland zijn hot topics van deze avond.  

Molo Uku  

Molo Uku is een graphic novel (trilogie) over de verovering van de Molukken door de VOC in 1621. Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van 2 Molukse jongens wiens vader, een stamhoofd, vecht tegen de Nederlanders. Na afloop van het programma zijn de boeken te koop en heb je de mogelijkheid om deze te laten signeren door auteur Erno Pickee.  

Programma 

19.00 uur - Start college: Tijd voor de VOC (deel 1) 
19.45 uur - Pauze 
20.00 uur - Vervolg college: VOC tot nu (deel 2) 
20.45 uur - Q & A 
21.00 uur - Borrel met signeersessie 
22.00 uur - museum sluit

Tickets  

Zien wij jou vrijdag 21 april 2023 in Museum Sophiahof? Bestel hier je ticket(s) voor € 7,50.