Afbeelding
echteheldengetuigenzelden

Echte Helden Getuigen Zelden

Op vrijdag 5 mei 2023 organiseert Het Indisch Herinneringscentrum het programma Echte Helden Getuigen Zelden. Tijdens deze middag wordt de documentaire ‘De vitaliteit van hun vaders’ vertoond en gaan zij in gesprek met de makers. De documentaire is een zoektocht naar de verzetsactiviteiten van hun Indonesische en Indische vaders in Nederland tijdens WOII.

De documentaire van de onlangs overleden Kees Hin is een samenwerking met Iwan Faiman en Ernst Jansz. Vaders Slamet Faiman en Rudi Jansz sloten zich samen met studenten van de politieke organisatie Perhimpunan Indonesia (zo'n 100 leden) aan bij het Nederlandse verzet. Zij hielpen Joodse kinderen onderduiken en waren betrokken bij vele andere illegale activiteiten. Heldendaden die nauwelijks bekend zijn en nu bijna vergeten.

In deze documentaire, waarin Iwan Faiman en Ernst Jansz acht jaar lang worden gevolgd, praten zij met toen nog in leven zijnde verzetsstrijders als Evy Poetiray en Maurice Ferares. Evy Poetiray: "Toen de oorlog uitbrak zei de Perhimpunan Indonesia: We gaan in het verzet! Wij willen vechten tegen de Duitsers, want de Duitsers zijn fascisten en ons land Indonesië is op dit ogenblijk ook door fascisten bezet. Duitsland is dus ook onze vijand.” Daarnaast gaan ze in gesprek met kinderen van andere Indonesische verzetsstrijders, zoals Murjani Koesomobroto.

Onder leiding van moderator Joss Wibisono vertellen Iwan Faiman en Ernst Jansz over het oorlogsverleden van hun vaders en het belang om deze vergeten helden te blijven herdenken op 4 en 5 mei. Na de vertoning volgt er een gesprek met andere kinderen van Indonesische/Indische verzetsstrijders. Het programma wordt omlijst door muziek van Ernst Jansz.

Programma:

15:30 uur - Inloop
16:00 uur - Start programma
16:10 uur - Introductie met Iwan en Ernst, o.l.v. Joss Wibisono
16:25 uur - Vertoning documentaire 'De vitaliteit van hun vaders' 
17:25 uur - Korte pauze
17:35 uur - Gesprekken, performance, reflectie
18:30 uur - Nazit

Locatie: Museum Sophiahof, Den Haag
Ticketprijs: € 7,50. Bestel je tickets hier