Afbeelding
The Explainers: Chinese roots uit Indonesië

The Explainers: Chinese roots uit Indonesië

-

Museum Sophiahof presenteert op vrijdag 30 juni 2023 de tweede editie van de talkshow The Explainers. The Explainers is een dynamische talkshow van Museum Sophiahof waarin experts een actuele kwestie gelinkt aan voormalig Nederlands-Indië duiden. Het thema van deze vrijdagavond is ‘Chinese roots uit Indonesië’.

Chinese roots uit Indonesië

Al eeuwen geleden emigreerden Chinezen, handelaren afkomstig uit de zuidelijke Chinese provincies, naar de Indonesische archipel. Nakomelingen van Chinese en Indonesische voorouders werden Peranakan Chinezen genoemd. Peranakan is afgeleid van het woord anak dat kind betekent.

Gedurende de eeuwenlange Nederlandse aanwezigheid in het huidige Indonesië (en ook daarna) hebben Chinezen een belangrijke rol gespeeld in de economie. Maar in tijden van crises werden zij vaak tot zondebok gemaakt. In de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd moesten Chinezen opnieuw vechten voor hun rechten. Het bleek een moeizaam proces vol spanningen rondom kwesties van cultuur, etniciteit en nationaliteit.

Afbeelding
map

Programma

Voor de tweede editie van The Explainers wordt de Sophiazaal omgetoverd tot een kleine expositieruimte met werken van portretfotograaf Kevin Kwee. In een korte Artist Talk praten we met Kevin over zijn zoektocht naar zijn identiteit en fotoproject over Peranakan-Chinezen. Host Chrissy Flohr gaat de diepte in met Patricia Tjiook-Liem, voorzitter van de Stichting Chinese Indonesian Heritage Center (CIHC). Samen met Patricia bespreken we de onderbelichte geschiedenis en de worsteling van Chinezen in en uit Indonesië. En hoe werkt deze gedeelde geschiedenis met Nederland nog altijd door? Tot slot luisteren we naar een bijzondere voordracht van schrijver en taalwetenschapper Lin An Phoa en praten we na tijdens de borrel onder het genot van Chinees-Indonesische snacks.

19.00 uur - Start programma 
20:30 uur - Einde programma met aansluitende borrel 
21.30 uur - Museum sluit

Tickets 

Zien wij jou vrijdag 30 juni 2023 in Museum Sophiahof? Een ticket kost € 10,00. Bestel je tickets hier

Talkshow The Explainers 

De aandacht groeit voor een bredere blik op ons koloniale verleden. Heb jij behoefte aan tekst en uitleg bij dit ingewikkelde verleden? En ben je benieuwd hoe deze gedeelde geschiedenis nu nog steeds doorwerkt? Tijdens The Explainers gaan we samen de diepte in en verkennen we verschillende perspectieven.