Afbeelding
Herdenkingspodium: Stille getuigen van 1 december, Museum Sophiahof, Den Haag

Herdenkingspodium: Stille getuigen van 1 december

-

Op 1 december 1961 werd 'de Morgenster' in Nederlands Nieuw-Guinea ingevoerd als landsvlag in de aanloop naar onafhankelijkheid. Ondanks het Koninklijk Besluit en de belofte van een zelfstandige staat voor de Papoea's, bleef deze toekomst uit. Het Herdenkingspodium Stille getuigen van 1 december werpt licht op dit onderbelichte hoofdstuk in de geschiedenis.

Op 1 december 1961 werden de Morgenstervlag en het volkslied ‘Hai Tanahku Papua’ officieel gepresenteerd als nationale symbolen voor een onafhankelijk West-Papoea. Het nationale parlement, de Nieuw Guinea-Raad, was al geïnstalleerd. Samen met Nederland werden de eerste stappen naar onafhankelijkheid gezet. De beloofde onafhankelijkheid kwam er echter nooit, want in 1963 werd het land ingenomen door Indonesië.

Het Herdenkingspodium Stille getuigen van 1 december brengt dit deel van de Nederlandse geschiedenis tot leven in woord, kunst, muziek en dans. Stap binnen in de Sophiazaal waar een bijzondere pop-up expositie is neergezet rond dit aangrijpende thema. Neem vervolgens plaats in de zaal om te luisteren naar verschillende bijdragen uit de gemeenschap. Taste of the Pacific voegt een culinaire dimensie toe met authentieke Papua-gerechten.

Het herdenkingspodium in de Sophiazaal is voor iedereen gratis te bezoeken.