Afbeelding
Het KNIL-verhaal doorverteld

Het KNIL-verhaal doorverteld

Op 26 juli 1950 werd het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) opgeheven. Het KNIL speelt een rol in veel familieverhalen van mensen met een achtergrond in Nederlands-Indië en Indonesië. Omdat vader, grootvader of overgrootvader in het KNIL dienden. En ook, hoewel in getal veel minder: moeders, grootmoeders en overgrootmoeders. Het KNIL-verleden is niet weg te denken uit ons gezamenlijk koloniaal erfgoed. Tijdens Sophiahof Literair op zondagmiddag 3 juli laten we drie auteurs aan het woord die het KNIL een centrale plaats gaven in hun werk.

Leon Algra doet dat in de vorm van poëzie in zijn dichtbundel ‘Melati Putih, over leven’ waarin hij over zijn vader, KNIL-militair, vertelt. Sanatan de Jongh Swemer schrijft in ‘Tropenjongen’ over zijn leven als kind van een KNIL-militair en ook Allard van Wely schreef over de lotgevallen van een KNIL-militair in ‘Voor vorst en vaderland’.

Alle drie de auteurs zullen voordragen uit hun werk en vertellen hoe het verhaal tot stand kwam. En wat het voor hen persoonlijk betekent heeft om het (familie)verhaal vast te leggen. Na afloop is er gelegenheid om met de auteurs in gesprek te gaan, hun publicaties aan te schaffen en te laten signeren.

Sophiahof Literair wordt gepresenteerd door Alies Boenders.

Programma en tickets

14.00 uur Inloop met koffie thee en spekkoek
14.30 uur Start programma
16.00 uur Einde programma, verkoop en signeren
17.00 uur Sluiting Museum

Tickets kosten 5 euro, dat is inclusief koffie, thee en spekkoek. Deze zijn hier te bestellen.

Afbeelding
presentatie1