Afbeelding
impact_onno

Impact Dekolonisatieonderzoek

Medio mei verschijnt het boek 'Het geluid van geweld, Bersiap en de dynamiek van geweld tijdens de eerste fase van de Indonesische revolutie, 1945-1946' van onderzoekers Onno Sinke en Esther Captain. Deze publicatie maakt deel uit van de reeks onderzoeken 'Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië 1945-1950'. Een onderzoek dat veel losmaakte in de Nederlandse samenleving.

De strijdkreet ‘bersiap!’ klonk in talloze steden en dorpen in Indonesië tijdens de eerste maanden na het uitroepen van de onafhankelijkheid, op 17 augustus 1945. De alom gehoorde oproep ‘paraat te staan’ voor de vrijheidsstrijd van de jonge natie markeert de start van de Indonesische revolutie en luidde een periode in van extreem geweld. Deze gewelddaden waren voornamelijk gericht tegen burgers en dienden geen militair doel.

Het geluid van geweld schetst de dynamiek van dit extreme geweld waarin Indonesische strijdgroepen de wapens opnamen tegen Indo-Europeanen, Molukkers, Nederlanders en Chinezen, maar ook tegen Japanse burgers en Japanse en Brits-(Indische) militairen.

Op zaterdag 14 mei kunt u in gesprek met onderzoeker Onno Sinke. Na een korte inleiding beiden we u de gelegenheid om in kleinere groepen met de onderzoeker in gesprek te gaan. Maar ook zullen we ingaan op wat dergelijke onderzoeken bij u en uw familie losmaken, ook tegen de achtergrond van de dagelijkse actualiteit van de oorlog in Oekraïne.

Dit programma is een initiatief van Stichting Pelita, ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld het Nederlands Veteraneninstituut.

Programma

13.30 uur: Inloop
14.00 uur: Presentatie Onno Sinke
14.30 uur: Gespreksrondes
16.00 uur: Afsluiting en napraten in het Museumcafé

Deelname is gratis, inclusief koffie, thee, spekkoek en snack.

Om er zeker van te zijn dat u een plek heeft dient u te reserveren via contactpunt@pelita.nl o.v.v. 14 mei Den Haag. Meer informatie is te verkrijgen bij Ed Roso, coördinator bijeenkomsten Dekolonisatieonderzoek: e.roso@pelita.nl.