Afbeelding
roemah-papoea

Klimaat & Mensenrechten West Papua

Voor de tweede editie van Roemah Papoea, staat een bijzonder bezoek op het programma: Vijf vrouwen uit West Papua vertellen over de impact van de vernietiging van hun bossen op hun levens en dat van hun gezin. En zij komen ook naar Museum Sophiahof om hun verhaal tijdens Roemah Papoea te delen.

‘’Het bos is onze moeder’’, leggen Veronika Manimbu en Rosita Tecuari uit. Zij wonen in een gebied in West Papua dat illegaal is ingenomen door palmoliebedrijven. Zij leggen zich hier niet bij neer. Sterker nog: het heeft hen strijdbaar en volhardend gemaakt: opgeven is geen optie. Zij halen tenslotte hun voedsel én medicijnen uit het bos.

Op uitnodiging van Stichting Solidariteit met Papua komen vijf vrouwen uit West Papua naar Nederland en Duitsland. Zij vertellen hun eigen verhaal over de desastreuze gevolgen van ontbossing voor henzelf, hun gezinnen en het klimaat. Tijdens de tweede editie van Roemah Papoea vertellen ze verder over hun Europese campagne tegen ontbossing in hun leefgebied en de mensenrechtenschendingen die hiermee gepaard gaan. Dominee Magda Kafiar (dominee en mensenrechtenverdediger), Natalia Yewen (inheemse rechtenspecialist) en Sornica Lily (jurist) strijden samen met lokale Papoealeiders als Rosita en Veronika voor betere land- en inheemse rechten voor Papoea’s, en Papoeavrouwen in het bijzonder. Het programma is deels tweetalig.

Verder zijn te gast: Louisa Sirimeng Ofide, zij is tweede generatie Papoea, geboren in Nederland en vertelt over haar ouders en hun komst naar Nederland, hun verblijf en hoe het gezin een leven in Nederland hebben opgebouwd. Cheyenne Kooistra is van de derde generatie. Zij bezocht de landen van herkomst van haar Papoea oma en Molukse opa. Bij terugkomst inspireerde haar dat tot het maken van een creatieve voordracht over haar roots.

Jan Schouwenburg van Stichting Duurzame Samenleving Papua zal vertellen over een van duurzame landbouwprojecten in Raja Ampat.

Uiteraard is er ook weer wadjik en een meja makan, met voldoende tijd om tijdens het eten met elkaar van gedachten te wisselen en nieuwe mensen te ontmoeten.

Ticketprijs is incl. koffie/thee/wadjik en kleine maaltijd: 5,50 euro. Bestel hier je ticket.

Programma

13.30 uur: Inloop
14.00 uur: Start programma
17.00 uur: Sluiting Museum

Afbeelding
Rosita Tecuari
Rosita Tecuari
Afbeelding
Louisa Sirimeng Ofide