Over Kruisbestuiving 3, Pembauran Sumatra
De documentaire ‘Kruisbestuiving 3, Pembauran Sumatra’, verteld door Frans Leidelmeijer en gefilmd door Bie Muusze, volgt de reis door Sumatra langs plekken van wederzijdse beïnvloeding uit de geschiedenis in de toegepaste kunst en architectuur tussen Nederland en Indonesië.
De documentaire begint in Banda Aceh, bij de Erebegraafplaats Peucut en de Baiturrahman-moskee, gebouwd door een Nederlandse architect na de verwoesting van de oude moskee tijdens de Aceh-oorlog. Vervolgens gaat de reis naar Medan, bekend om zijn koloniale architectuur en plantagegeschiedenis, daarna naar het Tobameer om de bijzondere Batak-architectuur vast te leggen. Via Bukittinggi met de iconische Jam Gadang-klok en het Minangkabau-paleis eindigt de film in Padang, waar gerestaureerde gebouwen in Amsterdamse School-stijl te zien zijn. Na 18 dagen filmen keert de reis terug naar Amsterdam.
Kunstexpert Frans Leidelmeijer
"Als kunsthandelaar/expert toegepaste kunst 1900-1940 kwam ik tot mijn verrassing tot de ontdekking dat de Nederlandse art nouveau (Nieuwe Kunst) en de Amsterdamse School (art deco) schatplichtig waren aan Indonesische cultuuruitingen.
In 1983 zette ik na 32 jaar weer voor het eerst voet op bodem van mijn geboorteland. Ik voelde me als een kind in een snoepwinkel. In Medan, Jakarta, Bandung, mijn geboortestad, Cirebon, Semarang en Surabaya zag ik architectuur met dezelfde stijlkenmerken uit de periode 1900-1940 als in Nederland. Euforisch gestemd schoot ik fotorolletjes vol. Van een mooi boek over dit onderwerp is het er helaas niet van gekomen."
Programma
14.30 uur – Inloop met koffie, thee en spekkoek
15.00 uur – Start programma: introductie door Frans, filmvertoning en aansluitend mogelijkheid tot vragen stellen
16.15 uur – Borrel met Sophiahof’s drankje
17.00 uur – Museum sluit
Zien wij jou zondag 10 november 2024 in het museum? Een ticket kost € 10,00 inclusief drankje.