Afbeelding
De Indische Boekenpodcast, Lara Nuberg & Ricci Scheldwacht, Museum Sophiahof

Live opnames 'De Indische Boekenpodcast' | Aflevering 3: Een meisje van honderd

-

Luister zaterdag 28 juli 2024 live mee tijdens de opnames van de boekenpodcast 'De Indische Boekenpodcast' in Museum Sophiahof. Presentatoren Lara Nuberg en Ricci Scheldwacht duiken iedere aflevering met twee gasten in de rijke literatuur die de band tussen Nederland en Indonesië belicht. Ontdek verhalen die de complexe geschiedenis en cultuur onthullen. Van klassiekers tot verborgen parels. 

In Nederland leven 2 miljoen mensen die een band hebben met Indonesië of Nederlands-Indië, zoals we Indonesië noemden toen het land nog een Nederlandse kolonie was. Over die periode en de tijd daarna zijn honderden boeken geschreven.

Indische boekenpodcast met Lara Nuberg & Ricci Scheldwacht

In de Indische boekenpodcast bespreken Lara Nuberg en Ricci Scheldwacht samen met twee gasten boeken uit hun Indische boekenkast die je gelezen moet hebben. Elke aflevering staat een andere titel centraal. Een klassieker of een recenter boek, bekend of minder bekend, waarin een verhaal wordt verteld over een wereld die lang verborgen bleef. Wat zeggen deze boeken over die tijd en wat kunnen we er nu nog van leren? Je hoort het in de Indische boekenpodcast. De opnames van de podcast zijn bij te wonen in Museum Sophiahof

Aflevering 3: Een meisje van honderd

In aflevering 3 zijn Marischka Verbeek en Arnaud Kokosky Deforchaux te gast. Het boek dat zij deze keer bespreken is Een meisje van honderd (2012) van Marion Bloem. De roman vertelt het levensverhaal van de helderziende Moemie. Als jong meisje verliest ze haar ouders bij de Puputan van 1906 (de rituele zelfmoord van het vorstenhuis op Bali). Daarna wordt ze opgenomen in een Indische familie. Marion Bloem schreef een caleidoscopisch verteld familie-epos tegen de achtergrond van honderd jaar Indisch-Nederlandse geschiedenis.

Marischka Verbeek is eigenaar van Savannah Bay in Utrecht, een zelfstandige boekwinkel, die gespecialiseerd is in thema’s gender, diversiteit en postcolonial studies. Onder de naam Transforming Stories is zij ook actief als programmamaker, presentator/interviewer van literaire events en debatten, en als coach/trainer. Marischka schrijft regelmatig columns, recensies en artikelen over literatuur voor o.a. Trouw, Indisch Anders, Boekblad, Flow en Hebban.

Arnaud Kokosky Deforchaux is danser, dansdocent en choreograaf. Hij is gespecialiseerd in Indonesische en met name Balinese dans. Hij studeerde aan de academie voor kunsten (STSI) in Den Pasar op Bali en verbleef bij verschillende families in steden en dorpen om ceremonies bij te wonen. Sinds 2002 was hij medeverantwoordelijk voor de podiumprogrammering van de Pasar Malam Besar, later Tong Tong Fair. Ook is hij als creative host betrokken bij het CinemAsia Film Festival, het festival voor Aziatische cinema.

Live in Gesprek: Jij kan erbij zijn!

De opnames van de Indische boekenpodcast vinden plaats in Museum Sophiahof en jij kunt daar bij zijn! We beginnen om 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur). De toegang is € 7,50 en dat is inclusief een kopje koffie of thee met spekkoek.

Bestel je ticket(s) hier!

Afbeelding
De Indische Boekenpodcast, Lara Nuberg & Ricci Scheldwacht, Museum Sophiahof, aflevering 3