
Over het boek
In De tolk van Java (2016) vertelt Alan Nolan het levensverhaal van zijn vader Arto, dat begint in de koloniale tijd in voormalig Nederlands-Indië. Als kind werd Arto Nolan niet door zijn vader erkend. De Japanse bezetting, de bersiap en de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië hebben diepe sporen bij hem achtergelaten. Na zijn vlucht naar Nederland wordt Arto, die een oorlogstrauma heeft opgelopen, bezocht door demonen uit het verleden en mishandelt hij vrouw en kinderen. Alan en zijn broers en zussen worden uit huis geplaatst, waarna een jeugd in internaten en tehuizen volgt. Het sterk autobiografische De tolk van Java werd bekroond met de Libris literatuurprijs en de Henriëtte Roland Holstprijs voor geëngageerde literatuur. Het boek werd een bestseller waarvan er meer dan 135.000 exemplaren werden verkocht en betekende de doorbraak van Alfred Birney bij een groot lezerspubliek.
Over Linawati Sidarto
Linawati Sidarto groeide op in Jakarta en studeerde in de Verenigde Staten. Daarna werkte ze als journalist in Indonesië en Nederland. De laatste decennia schrijft ze vanuit Nederland voornamelijk voor Indonesische media zoals weekblad Tempo en dagblad The Jakarta Post.
Over Anne-Lot Hoek
Anne-Lot Hoek is historica, auteur en onafhankelijk onderzoeker. Ze publiceert regelmatig in NRC en De Groene Amsterdammer. Met haar debuut De strijd om Bali. Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950 stond ze op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2022. Een jaar later promoveerde ze op hetzelfde onderwerp aan de Universiteit van Amsterdam.
Live in Gesprek: Jij kan erbij zijn!
De opnames van de Indische boekenpodcast vinden plaats in Museum Sophiahof en jij kan daar bij zijn! We beginnen om 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur). De toegang is € 7,50 en dat is inclusief een kopje koffie of thee met spekkoek.