Afbeelding
Maluku Shorts, Museum Maluku en Totaal Moluks

Maluku Shorts

-

Op 9 november 2023 ben je van harte welkom bij Maluku Shorts, een avond gepresenteerd door Totaal Moluks en Museum Maluku. Ontdek de locaties zoals Piliana op Seram en het levendige Ambon via unieke korte filmvertoningen rechtstreeks uit Maluku. Mis ook niet de exclusieve vertoning van 'Mimpi di ujung senja', een film die het verhaal vertelt van Pa’a, een jonge man uit Kisar nabij Oost-Timor. Na de films gaan we in gesprek met Jamie Schaduw van Totaal Moluks, waarbij we de impact van nieuwe media op cultuur- en taaloverdracht verkennen.

Voor Molukse diaspora in Nederland is cultuur- en taaloverdracht altijd een uitdaging geweest. Woon je bijvoorbeeld in een Molukse wijk, dan krijg je hier waarschijnlijk het meeste van mee. Groei je op in de stad, dan moet je het hebben van de momenten met je familie of als je naar een Molukse pesta gaat. Maar met de gigantische invloed van nieuwe media, vindt cultuur- en taaloverdracht ook plaats op je smartphone. Vooral als er steeds meer media te zien zijn uit Nederland én Maluku. 

Programma

Bij Maluku Shorts beleef je drie korte films, met een speelduur tussen 15 en 17 minuten, gecreëerd door jonge winnaars van het AMGPM Short Film Festival in Ambon. Deze verhalen voeren ons mee naar Piliana op Seram, Ambon en Kisar nabij Oost-Timor. De avond wordt geopend met de drie boeiende films. Daarna neemt Museum Maluku, samen met Jamie Schaduw (oprichter van Totaal Moluks) een diepe duik in de invloed van nieuwe media op de overdracht van cultuur en taal

3 FILMVERTONINGEN

1. Ninivala (winnaar categorie Best Film)
Ninivala is een heilige en mythische waterbron gelegen in het dorp Piliana, in het oosten van Seram. De korte film Ninivala vertelt over het belang van de balans bij het behoud van de lokale cultuur en wijsheid met de ontwikkeling van toeristische bestemmingen om de lokale economie te stimuleren.

2. Mimpi di ujung Senja (winnaar categorie Best Director)
Een film die gaat over een jonge man genaamd Pa’a afkomstig uit Kisar (nabij Oost-Timor). Hij heeft net de middelbare school afgerond, maar vanwege beperkte middelen heeft hij de voortzetting van zijn studie uitgesteld. Hij besluit voorlopig op Kisar te blijven om te helpen bij het hoeden van de schapen van zijn vader. Mimpi di ujung Senja is exclusief te zien tijdens Maluku Shorts. 

3. Sodara seng sedarah (winnaar categorie Best Actor)
Een film die vertelt over het leven van twee broers die voor school in Ambon wonen, ver van hun ouders in Welora op het eiland Dawera (Maluku Barat Daya). De oudste van de twee dealt met zorgen en problemen die hij liever voor zijn ouders verbergt. De Molukse levensfilosofie 'Hidup orang basudara’ wordt tevens op een mooie manier meegegeven in deze korte film.

Tickets

De avond start om 19:30 uur en zal eindigen om 21:30 uur. Zien wij jou donderdag 9 november in het museum? Een ticket kost € 15,00.
Bestel je ticket(s) hier!