Afbeelding
Tabee Nieuw-Guinea: Docu-theater en symposium

Tabee Nieuw-Guinea: Docu-theater en symposium

 'Verzoening?' is de titel van het docu-theaterstuk dat op 8 en 9 oktober in Museum Sophiahof te zien is. Het stuk is rechtstreeks verbonden met de nieuwe tentoonstelling 'Tabee Nieuw-Guinea' die vanaf 1 oktober te bezoeken is. Het stuk wordt op beide dagen gespeeld. Op 8 oktober is er bovendien een aansluitend symposium 'De kracht van oral history'. 'Verzoening?' gaat over over de bewogen periode rond het vertrek van Nederland uit Nieuw-Guinea (West Papua) op 1 oktober 1962.

Veel mensen hebben toen het land onvrijwillig moeten verlaten. Wat doet het met je als je een of zelfs twee keer moet vluchten? Kan een mens zich hiermee verzoenen?

Voor het docu-theater en het symposium vormen 33 interviews de basis. Deze hoogst persoonlijke verhalen geven een uniek beeld op de wereldgeschiedenis. Geïnterviewden, improviserend componist Oscar Jan Hoogland en performer Betsy Torenbos staan samen met Papoease Efi Mamoribo (1940) op het toneel in het decor van de interviews.

Tijdens het symposium op 8 oktober spreek historicus Hans Meijer. Hij is gespecialiseerd in (post) koloniale betrekkingen tussen Nederland en Indonesië.

Tabee Nieuw-Guinea is een productie van Stichting Be-wonder. Het docu-theater 'Verzoening?' is gemaakt door regisseur Betsy Torenbos samen met componist/improvisator Oscar Jan Hoogland en Efi Mamoribo. Aan elke voorstellingen doen enkele geïnterviewden mee. De geïnterviewden zijn: Rob Pattynama, Daan Sahetapy, Frans de Séra, Nico van Balgooij, Ranny Herklots, Hilly Fredriksz, Alex Bal, Hans van Zanten, Eddy Korwa, Frans Peereland, Jane Füren, Efi Mamoribo, Arend Pottjegort, Miek Dorrestein, Lizzy Schrijn, Floor Hoogeboom, Annis Lekransy, Henk Bosman, Jan Herman van Roijen, Burmanus Wenno, Caroline Wenno-de Queljoe, Jacques de Jonge, Frans Sauselé, Corrie Ap, Fred van der Burg, René Hoksbergen, Siem Nieuwehuijse, Hetty Scheepe, Lenie Bos en Gerrit Abrahams.

Tickets

14:00 uur aanvang
Tickets: €32,50 (combinatie docu-theater en symposium), €25,00 (alleen docu-theater), €15,00 (alleen symposium). Deze zijn hier te bestellen.