Afbeelding
Vertoning 'Van Oost naar West' met walking dinner

Vertoning 'Van Oost naar West' met walking dinner

UITVERKOCHT! Makers Jacco Krom en James Hully bundelden hun krachten wat resulteerde in de boeiende documentaire Van Oost naar West. Gedreven door passie en respect nemen de makers je mee in de schoonheid van de Moluks-Indonesische keuken en haar geschiedenis. Zondag 16 april 2023 wordt 'Van Oost naar West' vertoond met een walking dinner door Senang Makan.

Over de documentaire 'Van Oost naar West'

Van Oost naar West is een documentaire over het eten en de mensen uit het voormalige Nederlands-Indië. De reis die deze twee hebben afgelegd is niet afzonderlijk van elkaar te zien. Naast het tonen van de liefde, passie en blijdschap die het Indonesische eten brengt, kan de keerzijde niet onbesproken blijven. Kolonisatie, industrialisatie en appropriatie. Ook dit is de harde waarheid achter de geschiedenis van de prachtige culinaire cultuur die overgenomen is door Nederland. De zwarte bladzijde van kolonisatie.  

In de documentaire volgen de makers de Molukse restauranteigenaar Chesron Nanuru. Geïnspireerd door gerechten uit zijn familie kookt hij nog altijd authentiek Moluks-Indonesisch. In zijn verlangen de cultuur te behouden probeert hij, desondanks de zware tijd waarin zijn restaurant zich bevindt, het stokje over te dragen aan de volgende generatie.  

Over de makers

Al sinds klein af aan is Jacco Krom (22) gefascineerd door eten. Naast zijn liefde voor koken dat zich door de jaren heeft ontwikkeld, groeide de nieuwsgierigheid en drang om verhalen te vertellen. James Hully (22) deelt diezelfde drang. Met zijn passie voor film wil hij verhalen op een unieke en vernieuwende manier in visueel maken. Als derde generatie Molukker voelt hij zich sterk verbonden met de Molukse gemeenschap en wil hij zijn skills inzetten om onderbelichte verhalen van Molukkers in Nederland te vertellen. De fascinatie voor eten en de passie voor film komen samen in de documentaire Van Oost Naar West. 

Programma 

Naast de vertoning van de documentaire gaan we in gesprek met makers Jacco en James. Tijdens deze Q&A sluit ook de hoofdpersoon van de documentaire aan, restauranteigenaar Chesron Nanuru. Chesron van Senang Makan prikkelt vervolgens al jouw zintuigen tijdens een demonstratie ‘papeda maken’ en verzorgt met zijn team een heerlijke authentieke Moluks-Indonesische walking dinner.  
 
Datum: zondag 16 april 2023
Tijd: 16:00 – 18:00 uur
Locatie: Museum Sophiahof, Den Haag

Tickets  

Zien wij jou zondag 16 april 2023 in Museum Sophiahof? Koop nu je ticket(s) voor de documentaire, walking dinner en museumbezoek voor € 22,50. Vrienden van Museum Maluku betalen € 20,-. Klik hier.