Afbeelding
Kuping Panjang

Long Ears: Through the Lens (Kuping Panjang)

t/m
Soort tentoonstelling
Huidig

Het Indisch Herinneringscentrum presenteert de fototentoonstelling Long Ears: Through the Lens. Een traditie van de Dayak-volkeren op Kalimantan.

Wat is de “Kuping Panjang”, oftewel Long Ears?

De "Kuping Panjang" of lange-oren-traditie is een voorouderlijk gebruik bij de Dayak-volkeren van Borneo, waarbij vrouwen hun oorlellen verlengen als teken van schoonheid en sociale status. Deze traditie markeert een belangrijk deel van de identiteit van Dayak-vrouwen en weerspiegelt praktijken die in andere inheemse gemeenschappen over de hele wereld worden gezien. Dit gebruik neemt echter af en steeds minder jonge vrouwen kiezen ervoor om het voort te zetten te midden van de moderniserende invloeden.

Naast hun kenmerkende fysieke eigenschappen worden Dayak-vrouwen erkend om hun diepgaande rol binnen hun gemeenschap. Ze zijn niet alleen bewaarders van cultureel erfgoed, maar ook leiders en spirituele gidsen. Dit leiderschap is essentieel voor het behoud van het milieu en om de jongere generaties te leren hoe belangrijk het is om in harmonie met de natuur te leven. Deze intergenerationele overdracht van kennis en praktijk onderstreept de rol van de vrouwen bij het beschermen van hun cultuur en de biodiversiteit van Borneo.

Dit is een samenwerking met de Indonesische Ambassade in Den Haag, Indonesisch Ministerie van Cultuur en Onderwijs en Pertamina Hulu Mahakam, met foto's van Ati Bachtiar.De fototentoonstelling is t/m 30 juni 2024 te zien in Museum Sophiahof. 

 

Afbeelding
Indisch Herinneringscentrum, Long Ears, fototentoonstelling in Museum Sophiahof