Afbeelding
Nusa Ina Filmvertoning

Filmvertoning en Talkshow 'Nusa Ina' - Museum Maluku

-

Op zondag 7 april verwelkomen Museum Maluku en Museum Sophiahof je graag bij de screening van de documentaire Nusa Ina van regisseur Anne Jan Sijbrandij. De korte film speelt zich af rondom Loey Tamaëla – zoon van een prominente, inmiddels overleden Molukse KNIL-militair die in 1962 met zijn gezin naar Nederland kwam en nooit meer terugkeerde naar huis. Het belicht de persoonlijke impact van deze pijnlijke geschiedenis op Loey en vertelt een verhaal over ontworteling, strijd en verlangen naar het moedereiland, Nusa Ina.

Over de film Nusa Ina

Ruim zeventig jaar geleden kwamen de eerste grote groepen Molukkers naar Nederland, voornamelijk militairen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en hun families. Ze zouden tijdelijk in Nederland blijven en na 3 tot 6 maanden terugkeren naar de Molukken. Bij aankomst werden de militairen geconfronteerd met een kille ontvangst. Ze werden ontslagen uit het KNIL, wat insloeg als een bom. Een verwachte terugkeer naar de Molukken werd steeds onwaarschijnlijker en het tijdelijke verblijf werd langzaam definitief. Het strijden voor een vrije Republiek der Zuid-Molukken bleef bij velen bestaan.

De zestiger Loey Tamaëla is zoon van een prominente, inmiddels overleden ex-KNIL-militair. In deze korte film vertelt hij wat deze pijnlijke geschiedenis met hem en zijn familie heeft gedaan. De strijd voor de vrije republiek is zíjn strijd geworden en loopt als een rode draad door bijna elk Moluks gezin in Nederland. De blik in zijn ogen als hij vertelt over zijn onmogelijke verlangen om terug te keren naar zijn geboortehuis, maakt de ontworteling invoelbaar. De amateurfilmbeelden uit het familiearchief zijn bijzonder en sfeervol, evenals de muziek in dit scherp getekende portret.

Externe video URL

De talkshow
Na de vertoning van de documentaire gaan regisseur Anne Jan Sybrandij, componist Timo Sybrandij, hoofdpersonage Loey Tamaëla en zijn zoon Noah Tamaëla in gesprek onder leiding van host en moderator Zoë Nunumete. Het gesprek gaat dieper in op het maakproces en de inhoudelijke thema’s van de film, bijvoorbeeld over welke rol de strijd bij verschillende generaties Molukkers speelt. Na de talkshow is er ruimte voor vragen uit het publiek.

Authentieke gerechten
Het gesprek kan voortgezet worden onder het genot van een authentieke Molukse maaltijd van Taste of Maluku. Gepassioneerde eigenaar Yannic Kuhn vertelt je graag meer over hoe hij de Molukse cultuur overdraagt via zijn eten. Bestel zijn heerlijke asam pedis, pindan kuning of ikan goreng (gebakken vis) met colo2. Kies voor rijst als bijgerecht of kom lekker papeda slurpen.

– Ikan goreng (halve vis) met colo2 geserveerd met rijst of papeda – €12,50
– Ikan goreng (hele vis) met colo2 geserveerd met rijst of papeda – €15,00
– Asam pedis geserveerd met rijst of papeda – €12,50
– Pindang kuning geserveerd met rijst of papeda – €12,50

Let op: De maaltijden van Taste of Maluku zijn niet inbegrepen in de toegangsprijs.

Tickets
Tickets kosten €15,- per stuk, zijn via deze link verkrijgbaar en bieden je naast toegang tot het event ook entree tot de tentoonstelling ONS LAND in Museum Sophiahof. Je bent vanaf 14.00 uur welkom om de tentoonstelling te bezoeken.

Het programma
Vanaf 14.00 uur:
 Mogelijkheid om de tentoonstelling ONS LAND te bezoeken
15.45 uur: Inloop in de Sophiazaal
16.00 uur: Openingswoord
16.10 uur: Start documentaire Nusa Ina
16.45 uur: Talkshow met makers Anne Jan & Timo Sybrandij en personages Loey & Noah Tamaëla
17.25 uur: Q&A met publiek
17:45 uur: Verkoop eten door Taste of Maluku
19:00 uur: Einde

Locatie: Museum Sophiahof
Sophialaan 10, 2514 JR Den Haag