Afbeelding
Open Dag, Indisch Herinneringscentrum

Open Dag Indisch Herinneringscentrum

-

De vijf herinneringscentra in Nederland, waaronder het Indisch Herinneringscentrum, nodigen je op zondag 8 december 2024 uit voor een speciale ‘Open Dag’. Naast het Indisch Herinneringscentrum openen Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Nationaal Monument Kamp Vught, Nationaal Monument Oranjehotel en Nationaal Monument Kamp Amersfoort hun deuren en zijn deze centra gratis toegankelijk voor iedereen. Maak kennis met de indrukwekkende verhalen die zij vertellen.

De herinneringscentra delen een beladen en gelaagde geschiedenis en zijn plaatsen die niet onberoerd laten. In stand houden en bewaren, herdenken, informeren, leren en bewustmaken komen hier bij elkaar en maken deze centra uniek. Zij slaan op indringende en overtuigende wijze een brug tussen toen en nu, zeker nu de ooggetuigen langzaam maar zeker verdwijnen.

Op deze locaties, waarvan vier authentieke plekken van collectief leed, kun je tot op de dag van vandaag zien en ervaren waar ontmenselijking en uitsluiting tot kunnen leidden. Ze liggen mede aan de basis van het formuleren van universele mensenrechten. De schok van wat de Tweede Wereldoorlog had veroorzaakt, was groot en om herhaling te voorkomen werden internationale organisaties opgericht en fundamentele rechten die wereldwijd gelden geformuleerd. 

De Internationale Dag van de Mensenrechten (10 december) is daarom voor deze plekken vol geschiedenis een aanleiding om hun deuren een dag lang gratis te openen, zodat iedereen kan stilstaan bij deze geschiedenis en wat de doorwerking hiervan is vandaag de dag.

Wat is er te doen? 

Het Indisch Herinneringscentrum nodigt een ieder uit om langs te komen in Museum Sophiahof, de locatie waar zij gevestigd zijn. Op deze dag organiseren zij diverse activiteiten voor jong en oud.

Maak een vlieger met Rubens Agaatsz

Vliegeren was vroeger één van de leukste activiteiten voor de kinderen in voormalig Nederlands-Indië. Kom 8 december naar het museum en maak je eigen vlieger in de vorm van een vogel, vlinder of vleermuis. Kosten: € 3,- .
De workshop is toegankelijk voor alle leeftijden en is doorlopend van 11.30 tot 16.30 uur in de Sophiazaal.

Meld je hier voor de vliegerworkshop >

Speurtocht: ga op avontuur in Museum Sophiahof!

Voor kinderen van 4 tot 12 jaar is er een speurtocht door het museum en de prachtige museumtuin. Haal jouw speurtocht op bij de receptie en ontdek spelenderwijs de Indische en Molukse geschiedenis. Zoek, speur en leer over het verleden op een leuke en interactieve manier. Kom langs en doe mee!

Introductie ONS LAND - Dekolonisatie, generaties, verhalen

We geven een korte toelichting op deze permanente tentoonstelling: wat is er te ontdekken en op welke manier? Hoe is de tentoonstelling tot stand gekomen en hoe zijn de verhalen samengesteld? Om 13.00 uur en 15.00 uur in de Sophiazaal.

Tentoonstellingen

Deze dag zijn er meerdere tentoonstellingen te bezoeken, namelijk: ONS LAND - Dekolonisatie, generaties, verhalen, De zoektocht naar Tusadiah en RE:CAST – Reflecting on slavery and colonialism in Maluku.

Kenniscentrum

Benieuwd of jouw familienaam in de passagierslijsten te vinden zijn? Loop het Kenniscentrum binnen waar vrijwilligers je helpen in jouw zoektocht.