Afbeelding
hellships

Japanse Hellships. Gevangen op zee

t/m

De Birma-Siamspoorweg, de Pakan Baroespoorweg, het vliegveld Changi in Singapore, de Japanse kolenmijnen. Dit zijn slechts een paar bekende én beruchte locaties van dwangarbeid tijdens de Japanse bezetting (1942-1945). Uit Nederlands-Indië worden hier zo’n 120 duizend krijgsgevangenen en burgergeïnterneerden en meer dan 300 duizend romusha’s -  Indonesische dwangarbeiders – naar toe getransporteerd op zogeheten hellships. de tentoonstelling is samengesteld door de Stichting Herdenking Slachtoffers Japanse Zeetransporten en het Indisch Herinneringscentrum.

Gevangenen op deze hellships werden aan hun lot overgelaten. Met gebrek aan voedsel, water en medische zorg, onder slechte hygiënische omstandigheden én onder constante dreiging van geallieerde aanvallen konden zij geen kant op, waren gevangen op zee. Meer dan 223 hellships maakten 276 vaarten in Zuidoost-Azië, China en Japan. Hierbij vielen 22 tot 27 duizend dodelijke slachtoffers.

De geschiedenis van de hellships is bij het grote publiek nauwelijks bekend. Deze tentoonstelling stelt het persoonlijke verhaal centraal, van hen die stierven en zij die het overleefden. En van de generaties die de oorlog niet meemaakten, maar er wel door getekend zijn.  

Koop hier uw tickets voor deze tentoonstelling en voor ONS LAND.