Afbeelding
Lain Sayang Lain, Suzanne Liem

Lain Sayang Lain - vier generaties Molukkers in Nederland

t/m
Soort tentoonstelling
Huidig

In de foto-expositie Lain Sayang Lain - vier generaties Molukkers in Nederland stelt documentair fotograaf Suzanne Liem de saamhorigheid van Molukkers centraal. Indrukwekkende portretten en openhartige quotes over de cultuur, persoonlijke ervaringen en de eigen geschiedenis geven een beeld van de hedendaagse Molukse samenleving in Nederland.

Lain Sayang Lain, vrij vertaald: wij kijken naar elkaar om, is het motto dat de saamhorigheid onder Molukkers weergeeft. Met het fotoproject Lain Sayang Lain wilde Suzanne, in verband met zeventig jaar Molukkers in Nederland, een beeld geven van vier generaties Molukkers in Nederland vanaf 1951. Zij wilde voorbij de sterotypen, en de soms negatieve beeldvorming buiten de gemeenschap, kijken en laten zien wie de mensen werkelijk zijn.

Suzanne laat in de tentoonstelling de vier generaties Molukkers zelf aan het woord over hun levens, cultuur en de uitdagingen waarmee zij of hun familieleden te maken hebben gehad na hun komst naar Nederland. 

Geportreteerde Barbara Lekransy over Lain Sayang Lain: “Oma Supit leerde ons de betekenis van Lain Sayang Lain. Ter herinnering aan mijn grootouders houden we elk jaar, met vier generaties, Lain-Sayang-Lain-dag.” Barbara runt samen met haar echtgenoot Clive Waridjan een toko met de naam Tokootje in Rotterdam Schiebroek.

Over Suzanne Liem

Suzanne Liem is documentair fotograaf en van Nederlands-Chinees-Javaanse afkomst. Zij legde De Weduwen van Rawagede vast en maakt tentoonstellingen en fotoboeken. Haar motivatie komt vooral voort uit de behoefte om onderbelichte verhalen te vertellen en daarmee aandacht te vragen voor de situatie van de mensen waar het om gaat. 

De foto-expositie is t/m 18 september 2024 te bezichtigen in de tuin van Museum Sophiahof.