Afbeelding
soldout

Afgestoft: Over Molukkers in Nederland

-

UITVERKOCHT! Als onderdeel van de tentoonstelling ‘Afgestoft: Membuka Tambo Lama’ organiseren Museum Maluku en Museum Sophiahof op zaterdag 25 maart 2023 het publieksprogramma ‘Afgestoft: Over Molukkers in Nederland’. Een middag waarin Molukse kunst, cultuur en erfgoed centraal staan.

Dinsdag 21 maart 2023 is het 72 jaar geleden dat het eerste schip met grote groepen Molukse gezinnen in Nederland arriveerde. Een dag voor zowel de Molukse én Nederlandse samenleving om stil te staan bij een levens veranderende reis. Maar de geschiedenis van de Molukse gemeenschappen in Nederland gaat verder dan alleen deze grote aankomst in 1951. 

Kunst en creativiteit in al haar facetten is essentieel om de Molukse narratieven vast te leggen en te vertellen. Net als in de tentoonstelling ‘Afgestoft: Membuka Tambo Lama’ staan tijdens dit publieksprogramma (de-)kolonisatie, de rijke inheemse cultuur en de vertaling naar het heden door kunstenaars en creatievelingen centraal. Door de jaren heen heeft kunst, naast de vele objecten en archieven, de collectie van Museum Maluku gevormd en verrijkt het vandaag de dag nog steeds de museumcollectie.  

Programma 

Tijdens deze middag leiden Rio Lekatompessy en Uriël Matahelumual van de podcast Molukse Takkie je door het programma heen. Als hosts gaan zij in gesprek met multidisciplinair kunstenaar Sebastiaan Boot en documentaire portretfotograaf Yara Jimmink. Sebastiaan zal aansluitend zijn live act ‘Zwaar Vaarwater’ uitvoeren. Conservator Huib Akihary vertelt hoe het ‘afstoffen’ van de collectie verloopt en artiest Aar vult de zaal met zijn muziek. De middag wordt geopend en gesloten met een authentiek traditionele performance uit Tanimbar door zang- en dansgroep Lima Diti. Na afloop is er de gelegenheid om op eigen kosten te eten bij Taste of Maluku.

Wanneer: Zaterdag 25 maart 2023
Programma: 15.00 – 17.00 uur  
Taste of Maluku: 17:00 - 18:30 uur
Locatie: Museum Sophiahof, Den Haag

Tickets 

Zien wij jou zaterdag 25 maart 2023 in Museum Sophiahof? Een ticket kost € 5,00. Dit is incl. koffie/thee en een bezoek aan tentoonstellingen ONS LAND en Afgestoft: Membuka Tambo Lama. Bestel hier je ticket(s).