Afbeelding
The Explainers, Javanen van Suriname

The Explainers: Javanen van Suriname

-

Museum Sophiahof presenteert donderdagavond 21 september 2023 alweer de derde editie van de talkshow The ExplainersThe Explainers is een dynamische talkshow van Museum Sophiahof waarin experts een actuele kwestie gelinkt aan voormalig Nederlands-Indië duiden. Het thema van deze avond is ‘Javanen van Suriname’.

Javanen van Suriname 

Tijdens de koloniale periode in Suriname was er grote behoefte aan arbeidskrachten op de plantages, vooral na de afschaffing van de slavernij in 1863. Om dit tekort aan arbeidskrachten aan te vullen, werden contractarbeiders geworven uit verschillende delen van de wereld, waaronder het toenmalig Nederlands-Indië. De eerste 44 Javanen kwamen op 9 augustus 1890 aan in Suriname. Tienduizenden contractarbeiders volgden om op plantages te werken - dit onder zware omstandigheden en onbetrouwbare en misleidende contracten.

Programma & tickets

Tijdens deze interactieve avond gaan we in gesprek met Hariëtte Mingoen, voorzitter van Stichji. Samen diepen we dit onderbelichte verhaal uit. Hoe werkt deze gedeelde geschiedenis met Nederland nog altijd door? Vervolgens genieten we van de prachtige stem van DanceSing winnares Sherefa Yorks. Met haar bewegingen betovert ze je en met haar pure engelenstem kan ze je in hypnose brengen. Tijdens de borrel is er gelegenheid om na te praten onder het genot van bananenchips en andere Javaans Surinaamse snacks.

19:00 uur - Start programma 
21:00 uur - Einde programma met aansluitende borrel 
21:30 uur - Museum sluit

Pre-event: Javaans-Surinaams walking dinner v.a. 17:30

Wil je voorafgaand aan The Explainers de authentieke Javaans-Surinaamse keuken ervaren? Speciaal voor deze avond stelde Jolaiga Karijotaroeno een heerlijk gerecht samen. (Her)ontdek vanaf 17.30 de originele smaak uit Surinaams-Javaanse warungs.

Zien we jou donderdag 21 september 2023 in Museum Sophiahof? Een ticket kost € 18,- incl. maaltijd en drankje. Zonder maaltijd ben je er voor € 10,- bij (incl. drankmuntje). Bestel je tickets hier.

Talkshow The Explainers 

De aandacht groeit voor een bredere blik op ons koloniale verleden. Heb jij behoefte aan tekst en uitleg bij dit ingewikkelde verleden? En ben je benieuwd hoe deze gedeelde geschiedenis nu nog steeds doorwerkt? Tijdens The Explainers gaan we samen de diepte in en verkennen we verschillende perspectieven. Eerder besproken thema's zijn; Chinese roots uit Indonesië en de Vrijheidsstrijd van West-Papua.

De derde editie van The Explainers is een samenwerking met Stichting R.B.U. (Rukun Budi Utama) en Stichji (Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie).