Afbeelding
Uitgepakt: Van kist naar kast, tentoonstelling, Museum Maluku

Uitgepakt: Van kist naar kast

t/m
Soort tentoonstelling
Huidig

In de nieuwe tentoonstelling 'Uitgepakt: Van kist naar kast' plaatst Museum Maluku de overtocht van Molukkers naar Nederland en hun leven in de woonoorden in de jaren na de aankomst in 1951 centraal. Een bijzondere toevoeging aan deze expositie komt van de getalenteerde Molukse kunstenaar en onderzoeker Finn Maätita.

De tentoonstelling Uitgepakt: Van kist naar kast belicht een bijzonder stuk geschiedenis van de aankomst van grote groepen Molukkers in Nederland in 1951 en hun eerste jaren van verblijf in barakkenkampen. Met 'Uitgepakt' toont Museum Maluku meer dan 200 objecten uit haar kerncollectie gerelateerd aan de aankomst en de eerste jaren van verblijf in de Molukse woonoorden. Van kist tot kast, van een kruidnagelbootje tot een bijbel, van een bakelieten lichtschakelaar tot een fluit, van een legeronderbroek tot een radio. Alle objecten zijn schenkingen uit de Molukse gemeenschap.

Legerkisten & familienamen

De expositie bestaat uit twee delen. In het eerste deel worden vijftig legerkisten en koffers tentoongesteld die in 1951 werden meegebracht door Molukse ex-KNIL militairen en hun families naar Nederland. Deze kisten en koffers zijn voorzien van namen en legernummers. Ze waren eigendom van gezinnen; vaders, moeders en kinderen. De installatie van koffers met namen wordt versterkt door het audioproject Currents van Molukse kunstenaar en onderzoeker Finn Maätita waarin hij iedereen met een Molukse achtergrond uitnodigt om hun familienaam uit te spreken en te delen. De verzamelde namen zijn nu te beluisteren en vormen een waardevolle aanvulling op de koffer- en legerkistopstelling.

Een kamer uit een Molukse barak

Het tweede deel van de expositie richt zich op het leven van de Molukkers nadat ze in 1951 in Nederland aankwamen en werden gehuisvest in barakkenkampen. In deze ruimte is een nagebouwde barakkamer en gang te zien, ingericht met authentiek meubilair, huishoudelijke artikelen, kleding en persoonlijke bezittingen uit de beginjaren. Deze barakkamer biedt een venster naar de periode tussen 1951 en 1956 en symboliseert de beperkte leefruimte in de barakken, waar elke familie aanvankelijk slechts één kamer kreeg toegewezen voor wonen, slapen en eten. De inrichting vertelt het verhaal van saamhorigheid, doorzettingsvermogen, gemeenschapszin, veerkracht en verzet binnen de Molukse gemeenschap in die tijd.

Moluks erfgoed

Elk object op de expo kent een persoonlijke geschiedenis en is geschonken aan Museum Maluku. De objecten en verhalen vormen samen het Molukse erfgoed. Ze zijn een gemeenschappelijke herinnering die de kracht van samen delen en behouden illustreert.

De tentoonstelling 'Uitgepakt: Van kist naar kast' van Museum Maluku is te zien t/m zondag 18 februari 2024 in Museum Sophiahof. Plan hier je bezoek.